Om man verkligen vill förhöja upplevelsen när man spelar ett dataspel så bör man skaffa sig ett bra headset som tillåter spelaren att försvinna in i spelets värld. Genom att stänga ute omvärldens många ljud slipper man att bli distraherad, samtidigt som man kan uppleva spelets minsta ljudeffekter och gripande musik.

Skillnaden mellan vanliga hörlurar och ett headset är att det sistnämnda också har en mikrofon. Detta utvecklades ursprungligen för receptionister och telefonister som behövde händerna frIa medan de jobbade och kom senare att spridas till andra användningsområden, inte minst mobiltelefonins hands free-teknologi. Poängen är alltid att man både skall kunna lyssna och tala.

Det “riktiga” headsetet består av två rejäla hörlurar och en mikrofon som sticker fram på den ena sidan och som kan flyttas upp och ner beroende på huvudets storlek och hur mycket man vill använda den. Anledningen till att man kan behöva en mikrofon är att många spel idag inkluderar chattservice, där man kan samtala med sina med- eller motspelare, vilket förhöjer spelupplevelsen. Folk från världens alla hörn kommer samman och man kan lära känna gamers som man aldrig annars hade kommit i kontakt med på samma sätt.

Det finns idag även spel som är röststyrda, åtminstone delvis, där man kan ge svar och order för att föra handlingen och aktionerna framåt. På liknande sätt kan man också använda sitt headset när man lär sig språk genom spel och appar, där man kan lära sig hur ord skall uttalas och en mätare bestämmer hur väl man talar. Man kan också tala in frågor till sökmotorer och både Apple och Samsung har idag speciella röstprogram där användaren beordrar sin telefon eller dator att utföra olika uppgifter, att söka rätt på information eller svara på enkla saker som vad klockan är eller hur mycket hundra svenska kronor är i Euro.