Disasterpeace

Om du spelar TV- eller dataspel, särskilt indiespel, så har du förmodligen kommit i kontakt med artisten som är känd som Disasterpeace. Hans synthiga soundtracks låter som att de skulle kunnat vara komponerade under 80-talet samtidigt som de har en omisskännligt modern touch.

Hjälper till att höja statusen för soundtracks till TV-spel

Disasterpeace är en av de mest anlitade kompositörerna i videospel-sammanhang. Han ligger bakom några av de senaste årens mest älskade soundtracks och har komponerat musiken till spel som Fez och Hyper Light Drifter. Hans musik kan ses som en del av en utveckling där soundtracks till spel börjar ses som en seriös konstform av allt fler. Framför allt har soundtracket till Hyper Light Drifter fått många fans, och en hel del har inspirerats till att skapa maskeradkläder som liknar det spelets huvudkaraktär.

Pianist från Staten Island

Disasterpeaces riktiga namn är Richard Vreeland och han är 33 år gammal pianist som växte upp på Staten Island i New York. Han växte först uppmärksamhet för sina verk i musikgenren känd som ”chiptunes” (en genre som har som målsättning att låta som äldre tiders C64- och NES-spel).

Även om han hittills spenderat mest tid med att komponera till videospel är han nog i många avseenden mest känd för att ha komponerat soundtracket till en av de senaste årens mer nyskapande skräckfilmer, It Follows. Det var år 2015 som han fick uppdraget att komponera musiken till den filmen, ett uppdrag som han klarade galant. Soundtracket förtjänar definitivt att lyssnas på på egen hand då det är säreget samtidigt som det på ett snyggt vis anknyter till klassiska skräckfilmssoundtrack från 80-talet.

Samtidigt som Disasterpeace varit sysselsatt med att skriva musik till TV-spel och film har han också hunnit med att släppa ett flertal soloalbum. Bland dem finns titlar som Rise of the Obsidian Interstellar (2011) och Deorbit (2011). Han har dock haft betydligt svårare att få uppmärksamhet för sin musik utanför soundtrackens värld.

Fortsatt arbete i filmmusikens värld

Soundtracket till It Follows blev såpass framgångsrikt att Disasterpeace fick frågan av filmens regissör, David Robert Mitchell, att skriva musiken till hans senaste film Under the Silver Lake. För det här soundtracket har Vreeland för första gången i karriären frångått sin typiskt synthiga approach och istället komponerat för en mindre, analog orkester. Det är en lång väg från det typiskt enkla tillvägagångssätt han använt för i princip alla andra soundtracks han producerat. Till skillnad från många andra artister i sin generation hyser Vreeland inte samma respekt för äldre tiders vintage-synthar. Istället har han i princip alltid valt att komponera uteslutande med mjukvarusynthar på sin pålitliga laptop. Om inte annat så är det en detalj som fungerar som inspiration för att går att göra väldigt mycket med väldigt lite.

textured