Om man vill skaffa sig ett headset för första gången så finns det ett antal faktorer som man bör ta med i beräkningen när man skall göra sitt val. Inte nog med att det finns massor av märken, det finns också olika typer och funktioner som passar olika människor och situationer. Av förklarliga skäl krävs ett helt annat typ av headset för den som vill promenera och lyssna på musik i alla väderlekar än den som vill sitta i hemmets lugna vrå och spela dataspel.

Slutet eller snäcka?

De två vanligaste modellerna när det kommer till headsets är slutna, det vill säga där hela örat täcks, eller snäcka där man stoppar en liten plugg i örat som antingen sitter fast av sig självt eller som hör till en liten “ställning” som man sätter bakom örat. Vissa människor tycker att de slutna modellerna är lite överväldigande då de tenderar att utesluta alla yttre ljud, medan andra föredrar dem av exakt den anledningen. Överlag så ger de det grundligaste och mest djupgående resultatet och spelar man ett spel med många ljudeffekter och volymändringar tillåter de slutna headseten att man hör minsta detalj.

Snäck-modellen tenderar däremot att tillåta vissa yttre ljud, vilket kan vara praktiskt, och vara mycket lättare att bära. För vissa människor så upplevs de som lite obekväma, särskild om de används under längre tid, så det är bra att testa sig fram och se vad som passar en bäst.

Funktioner

Headsets kan ha ett antal olika funktioner, bland annat volymkontroll, vilket är väldigt praktiskt om man snabbt behöver sänka ljudet eller öka mikrofonens intensitet. Spelar man tunga spel med många specialeffekter och bra musik kan det vara värt att satsa på ett bra surroundljud, och om man är lite nördig och tycker om sci fi-spel kan det vara kul med ett självlysande headset.