År 1984 kom ett av världens mest kända och framgångsrika dataspel ut och till skillnad från de dittills största spelen, Space Invaders och Pac man som var japanska, var Tetris utvecklat av en ryss, Alekséj Leonídovitj Pázjitnov.

Principen med Tetris är oerhört enkel, ett antal olikformade tetragon-block faller neråt och spelaren måste med hjälp av pilar vrida och vända på dem så att de skall passa med de block som redan ligger på botten. När man fått en hel linje försvinner den och ger därmed mer plats åt de block som är på väg. Om man inte lyckas får man fler och fler linjer och när de når toppen av skärmen har man förlorat.

Den kändaste varianten av detta spel gavs ut av GameBoy år 1989 och vid det här laget hade man utvecklat en Tetris-maskin som spelet redan var uppladdat på. Man kunde ha den med sig överallt och snart satt halva jordklotet med denna lilla rektangulära apparat och spelade på tåg och parkbänkar, i skolor, på arbetsplatser och i hem. Spelet uppskattades av alla åldrar och än idag kommer det ut versioner av Tetris i olika format, färger och teman.

Eftersom detta var ett ryskt spel var det passande att man ackompanjerade det med rysk musik och man anpassade kända melodier från Ryssland att passa med spelandet. Det kunde vara Tjajkovskijs Nötknäpparen eller den gamla folkmelodin Kalinka och det har gjorts otaliga versioner och remixer av dessa kända teman.

Det var i och med detta spels musik som man började utveckla den klassiska spel-loopen, det vill säga det upprepade temat som kan spelas om och om igen med ökande takt allteftersom spelets hastighet ökas. Detta är i dag normen i många dataspel och är man spelkompositör så gäller det att få fram ett tema som kan spelas i oändlighet.