Välkommen till Atari Musik

Det går en retrovåg genom gaming-världens ocean av otaliga spel just nu. Unga som gamla söker sig till de gamla klassiska spelen från framförallt 80-talet som både väcker nostalgi och underhåller, många förvånas över hur svåra många av dem faktiskt är.

På den här sidan kommer vi att möta några av dessa klassiker, till exempel Pac Man, Space Invaders och Tetris och undersöka hur och varför folk fortfarande spelar dem idag. Dessa var alla banbrytande spel på sin tid, inte minst tack vare de ljudeffekter och musikaliska teman som många människor känner igen direkt, även om de inte hört dem på 30 år!

Spelvärlden består idag av enormt skickligt framställda världar och ljudeffekter och musiken spelar också stor roll. Berömda kompositörer skriver hela soundtracks som till och med framförs i konserthallar och det finns till och med låtar från spelvärlden som gått upp på topplistor och som hörs på nattklubbar i moderna remixer. Datamusik har länge varit viktig och det gäller för spelutvecklaren att välja musik som kan spelas om och om igen utan att några skarvar hörs. Musiken bidrar till spänningen och höjer adrenalinet, vilket man redan hade upptäckt då man gav Space Invaders dess speciella ljud på 1980-talet.

För att man verkligen skall kunna njuta av och uppleva sina spel, oavsett om de är moderna eller vintage, krävs det att man har ett par bra hörlurar eller ett headset. Man kan hitta sådana i alla prisklasser och det finns olika funktioner som kan passa i olika situationer. När man skall köpa ett par hörlur är det inte bara ljudet man bör beakta, utan även dess funktioner som volymkontroll eller brusreducering.

Den här sidan kommer att erbjuda olika små godbitar från denna vintage-värld och förhoppningsvis kommer den att erbjuda både bra och praktisk information liksom bakgrundshistorik och tänkvärda tips.