När man spelar sitt favoritspel finns det två viktiga anledningar till att använda hörlurar istället för att lyssna på datorns, surfplattans eller mobilens högtalare. Dels skonar det omgivningen från att behöva lyssna på ljudeffekter och upprepande musik och dels så ger det spelaren själv möjligheten att förlora sig i spelets värld och uppfatta alla dess detaljer. Inom vissa äventyrsspel så kan en så enkel sak som en fallande nål i bakgrunden ge ledtrådar till vad som händer, har hänt eller ska hända.

Är man ute och reser är båda anledningarna mycket viktiga. Under en flygresa är spelande ett fantastiskt roligt sätt att få timmarna att fullkomligen flyga förbi och med ett par bra hörlurar överröstar man planets motorer samtidigt som medpassagerarna skonas. Här kan man verkligen tala om att slå två flugor i en smäll.

Om man skall inhandla ett par nya hörlurar så finns det ett antal olika saker man bör tänka på. Först och främst budgeten. Vill man så kan man hitta mycket billiga hörlurar idag men då får man räkna med att varken få bra ljud eller tålighet. Dessa hörlurar kanske passar bra när man befinner sig i en tyst lokal men på ett stojigt café är det inte lika säkert att man kommer kunna höra någonting. Det kan därför vara en god idé att satsa lite extra på ett par bra hörlurar som ger spelet rättvisa och som tål lite slit och släng.

En annan sak man bör betänka är om man vill ha klassiska hörlurar, det vill säga stora, runda som täcker hela örat eller om man föredrar små snäckor som sitter i örat. Det här är delvis en fråga om bekvämlighet, vad spelaren tycker är skönast, men också hur mycket man vill blockera omvärlden. Ju större och heltäckande ett par hörlurar är desto mindre ljud hör man utifrån.