Den nya retrovågen

Dagens moderna dataspel är helt otroliga. De erbjuder hela världar i parallella universum, enormt realistiska och med djupgående ljudeffekter, liksom spännande scenarion och många olika möjligheter. Man kan spendera timmar på andra planeter, i andra tidsepoker, i framtiden, under vattnet, i luften eller i mikrokosmos. Det går lika bra att spela själv som med andra och man kan spela med människor på andra sidan jordklotet om man vill. Med andra ord är dagens dataspel mer realistiska och fängslande än någonsin!

Trots det, eller kanske på grund av det, så genomgår spelvärlden idag en stor retrotrend där vintage-spel och konsoler kommit på tapeten igen. Det bildas dagligen nya vintage-klubbar både i den riktiga världen och över nätet där man diskuterar och spelar gamla klassiska spel som Donkey Kong, Space Invaders, Pong och Sonic the Hedgehog.

Hundratals gamla spel har återupplivats genom moderna versioner men också i sin ursprungliga form som man antingen kan spela på sina moderna konsoler eller genom att gräva fram sin gamla Atari dator eller Amstrad CPC. Det organiseras turneringar världen över och man röstar fram de bästa gamla favoriterna i moderna bloggar och tekniktidningar.

En av aspekterna som kanske förvånar många är att de gamla spelen, även om de har många brister vad gäller både ljud och bild, är svårare än vad man kanske tror. Särskilt yngre spelare som aldrig råkat på dem förut upplever ofta att de är knepiga att klara av och kan känna sig riktigt frustrerade när de inte kommer förbi den första nivån i Space Invaders eller Donkey Kong.

Allt fler spelhallar och caféer har idag retrospel på menyn och man kan till och med hitta de gamla arkad-konsolerna som man lade en peng i för att få spela Pacman. Även om du inte har spelat ett enda spel sedan 80-talet så är det garanterat en rolig resa bakåt i tiden.

textured