Klassiska Nintendo-soundtrack skapade under tidspress

Alla kompositörer har inte lyxen att spendera tid på att finslipa sina verk. Tekniska problem, upphovsrätt, griniga kolleger eller ren slump – listan kan göras lång på anledningar till att tv-spelsmusik produceras under ovanligt kort tid. Ibland är det just då som inspirationens gnista lyser som starkast, som vi ska se på de följande exemplen; två klassiska tv-spelsmelodier och två hela soundtrack som skapats under tidspress.

The Legend of Zelda

Introlåten till Legend of Zelda är en av de mest ikoniska tv-spelslåtarna någonsin, och har kommit att representera hela serien, men sången var nära att inte existera överhuvudtaget.

Koji Kondo hade tänkt använda en redan existerande sång, Ravel’s Bolero, då han antog att den var allmän egendom vilket i Japan inträffar femtio år efter kompositörens död. Han var dock snäppet för tidig, Ravel hade avlidit fyrtionio år och elva månader tidigare, och en månad var för länge att vänta med att släppa spelet. Kondo stannade uppe hela natten under tidspress och arbetade fram den nu legendariska introsången.

Chrono Trigger

Yasunori Mitsuda hade tänkt komponera alla sånger till Chrono Trigger själv, en uppgift han kastade sig in i med hjärta och själ. En hårddiskkrasch raderade dock

en del av hans hårda arbete, och Mitsuda drabbades av hälsoproblem till följd av stress. Kompositören Nobuo Uematsu fick gå in och skriva de sista tio sångerna i hans ställe.

Trots allt var Mitsuda mycket nöjd med sitt verk, och det är än idag ett av de mest hyllade soundtracken i tv-spelshistorien. Det finns till och med att köpa på iTunes för att lyssna på hemma eller på språng. Låt “Secret of the forest” sätta stämningen under en vårvinterpromenad, eller varför inte sätta fart på benen med “Boss battle” på joggingrundan? Skulle du råka ut för en monsterfight på vägen är det snabbt och billigt att laga din iphone hos Gigamex, och sedan kan du fira med “Fanfare 1”.

Final Fantasy

Den tidigare nämnda Nobuo Uematsu var inte främmande för att skapa fantastisk tv-spelsmusik på kort tid. “Prelude”, eller “Crystal Theme”, som hörs i början av Final Fantasy är en enkel men effektfull melodi som fångar fantasin. När Final Fantasy växte till en av de största tv-spelserierna hängde “Prelude” med och används ofta i spelens startmenyer. Inte illa för en låt som tog tio minuter att skriva och komponerades som en eftertanke kort innan spelet färdigställdes.

Super Mario Galaxy

Super Mario Galaxys soundtrack är känt för pampiga orkesterlåtar, men vägen dit var knappast spikrak. Mahito Yokota hade tänkt sig en latinamerikansk känsla, och hade komponerat hela tjugoåtta melodier som godkänts av designern Yoshiaki Koizumi, innan han fick blankt nej av Koji Kondo som översåg musiken. Enligt Kondo lät musiken för gullig för Mario, som han menade var en cool karaktär, och Yokota återgick till ruta ett, efter att ha övervägt att helt hoppa av projektet.

Yokota och Kondo började istället jobba tillsammans på musiken, och efter att ha visat producenten Shigeru Miyamoto olika alternativ för soundtrackets riktning föredrog han det orkestrala sound som spelet är känt för idag.

textured