Visa upp din spelmusik med WordPress

Musik är en av mest känsloframkallande konstformerna, vilket inte minst märks i den stora roll den spelar inom film och spel. Sätt ett glatt eller otäckt soundtrack till en människa som går ensam över en bro och du kommer direkt uppleva scenen på radikalt olika sätt. När du kommer in i ett mörkt rum i ett dataspel och musiken plötsligt blir tung och ödesmättad vet du att det finns en annalkande fara.

För dig som vill utveckla ett eget spel är musiken därför viktigare än du kanske tror, och det finns idag vissa musikteman från dataspel som blivit klassiker även utanför skärmens ramar. Många världsberömda artister har inkorporerat bitar från spelmusik, inklusive David Bowie, 50 Cent, Nine Inch Nails och andra har komponerat musik specifikt för spel. Har du en bra idé till ett spel som du vill utveckla kan du hitta proffsig hjälp hos en WordPress-webbyrå som dessutom kan utveckla en snygg design till din webbsida eller blogg.

Hitta inspiration

Om du inte är riktigt säker på vilken slags musik du ska använda till ditt spel kan det vara smart att lyssna på andra spels soundtracks men också göra efterforskningar inom olika genrer. Är det ett skjutspel som ska utspela sig i vilda västern kan det vara bra att se på gamla västernklassiker eller att streama countrymusik. Är du inne på ett spel i vampyrgenren? Lyssna på klassisk musik som påminner om gamla slott och svunna tider. Idag är spelmusik så populär att det till och med görs konserter där spelteman omvandlats till klassisk musik och körsång och har sålt ut konserthus över hela världen.

Lär dig grunderna

För att spelmusik ska vara lyckad bör du lära dig grunderna för hur den fungerar. Det räcker inte med att enbart kunna spela vissa instrument utan du måste också förstå hur den ska byggas upp och ackompanjera spelandet. För att ta ett konkret exempel kan du till exempel studera hur Assassin’s Creed eller Skyrim är tonsatta; olika platser har genomgående teman och kan ge ledtrådar till den som är uppmärksam. När hjälten närmar sig en skatt eller när en fiende är i närheten kommer inslag i musiken som till exempel att dur övergår till moll eller att ett särskilt musikinstrument hörs. I Skyrim finns det exempelvis väggar med inskriptioner som ger hjälten nya, magiska förmågor och de förknippas med dramatisk körsång som hörs inom ett visst avstånd.

Ett annat, typiskt sätt att komponera spelmusik på är en så kallad loop, där samma melodi spelas om och om igen utan att åhöraren uppfattar en början eller ett slut. Den här musiken är ofta ganska diskret och fungerar mer som ett ackompanjemang än till en actionsekvens, samtidigt som den sätter den stämning som du önskar.

textured