Datormusik – ett jobb för kompositörer

Det klassiska blipp-blopp-ljudet från datorspelens värld är numer över och vi får istället ta del av rena rama mästerverken när det kommer till musikalisk underhållning inom datorspelsvärlden. Men spelar verkligen musik och ljudeffekter en avgörande roll för hur vi upplever spel via datorn eller mobila enheter? Låt oss fördjupa oss i temat lite mer!

En ständigt växande bransch

Få branscher kan med stolthet visa upp samma växande siffror som spelbranschen och framför allt efter den digitala utvecklingen. Det är med andra ord en bransch som omsätter enorma summor varje år. Med den faktan i bakhuvudet är det inte svårt att konstatera att spelutvecklingens samtliga moment har sin unika betydelse för datorspelens succé. Musik och ljudeffekter är till mycket ett av de viktigaste momenten när det kommer till att skapa en genuin och unik spelupplevelse och för att uppnå detta krävs rätt kompetens. Dagens spelutvecklare anlitar därför professionella kompositörer för att skapa musik i olika former till spel. Det innebär i sin tur att ungdomar som idag utbildar sig inom musikaliska genrer, faktiskt kan komma att jobba med en bransch som tidigare inte relaterats till musikskapande.

Att uppnå maximal musikupplevelse

Dagens datorspel är inte uteslutet en upplevelse att ta del av via dator utan kan i många fall även upplevas framför mobila skärmar. Den gemensamma nämnaren för att säkerställa en så hög grad av musikupplevelse dagens spel tillåter krävs dock riktigt bra högtalare eller hörlurar. Tyvärr är mobila tillbehör aningen kostsamt, men ett tips är att köpa begagnade tillbehör via mresell där du kan hitta äldre modeller till halva priset. Har du garanterat ett riktigt bra ljud kommer du inte bara underhållas av grafiska mästerverk utan också musikaliska effekter som knyter ihop ett helt spelkoncept.

Skillnaden mellan ljud och musik

I spelsammanhang kan det ofta blandas och ges när det kommer till begrepp som ljud och musik. Bägge begreppen har så klart sin enskilda innebörd och syfte i ett spel, men själva grundtanken frodas ur samma källa; att generera spelupplevelse. Ljudeffekter kan autentisera en upplevelse, medan musiken skapar engagemang kring temat och även på det personliga planet. Värt att nämna är att ljudeffekter som skapas idag i mycket högre grad än förr påminner om musikaliska toner. Det är som vi inledningsvis förklarade inte längre ett blipp-bloppande, utan ett ljudskapande baserat på betydligt djupare plan.

Utbildning inom datormusik

Idag kan du välja att studera musik inom just dataspelsutveckling. Det ger den som har ett brinnande intresse för musik chansen att kombinera det med utbildning inom en av framtidens största

branscher. Svenska utbildningssäten som erbjuden den här typen av utbildning blandar i spelutvecklingslärandet in klassiska musikmoment så som musikteori, kreativt skapande och komposition. Normalt sett brukar elever arbeta i uppsatta team bestående av programmerade, designers, grafiker och just musiker. Dataspelsföretag tenderar att samarbeta med universitet och högskolor som erbjuder utbildning inom området för att hjälpa studenter att förverkliga olika typer av projekt och ideér.

textured