Koji Kondo – Nintendos musikgeni

Nynna på en melodi från någon av Nintendos retroklassiker, och chansen är stor att den är skriven av en av Nintendos mest hyllade kompositörer, Koji Kondo. Kondo är mest känd för att ha komponerat musiken till en lång rad Super Mario Bros och The Legend of Zelda-spel, men det första spel han skrev musiken till var Punch-Out!! från 1983. Han skrev även musiken till ett par sportbaserade arkadspel Star Fox 64, och har arrangerat nya versioner av klassiska spelmelodier till Smash Bros-spelen.

Koji Kondo blev officiellt en del av Nintendo år 1984, då han anställdes för att sköta musik och ljudeffekter (exempelvis stod han bakom ljudeffekterna till det första Star Fox-spelet). Han var den första anställda som hade en specialiserad bakgrund i musik, och fram till Nintendo 64-eran och The Legend of Zelda: Ocarina of Time komponerade han musiken till alla de klassiska Mario- och Zelda-spelen ensam. Spelutveckling är ett mödosamt arbete, men att en eller ett fåtal personer står för all musik, design och så vidare är fortfarande vanligare än man kanske kan tro. Lyckligtvis är det idag lättare än någonsin att hitta kontor med hjälp av Workaround oavsett storlek på plånbok och team.

Många av Kondo’s kompositioner är inspirerade av jazz, fusion och latinamerikansk musik, men med en elektronisk twist. De enkla men distinkta melodierna är perfekt utformade för de tekniska begränsningarna hos retro-spelsystemen och designade för att loopas om och om igen utan att bli tröttsamma för spelaren. De här aspekterna gör melodierna såpass minnesvärda och slagkraftiga att vem som helst kan nynna på dem, oavsett om man hörde dem nyss eller för trettio år sedan.

Det genialiska i Kondo’s mest ikoniska kompositioner ligger i att de är skrivna utefter spelens kontext, både vilken miljö spelaren befinner sig i och vad spelaren kan tänkas göra och hur spelfiguren därmed rör sig. Till exempel skiljer sig den optimistiska, äventyrliga huvudmelodin i The Legend of Zelda sig starkt från den mystiska och skräckinjagande musiken som spelas i de mörka hålorna i samma spel. Huvudmelodin i Super Mario Bros. är fartfylld och “hoppig” vilket korresponderar till de snabba rörelserna och många hoppen spelaren utför i dessa nivåer, medan musiken som spelas då Mario befinner sig under vatten är långsammare och mer “flytande”.

Dessa stycken lever också vidare genom nyare spel i de respektive spelserierna, där de mest legendariska melodierna återkommer, ibland i remixade versioner. Vad som kanske är mer överraskande är att vissa av dem även återanvänds mellan spelserierna. Visste du till exempel att både Legend of Zelda och Super Mario Bros. 3 innehåller visselpipor som låter användaren växla mellan olika platser i spelet, och att båda dessa föremål spelar samma melodi när de används?

Nu för tiden jobbar Koji Kondo fortfarande hos Nintendo, och har stort inflytande över musiken till många av deras spel som han ser över, handleder och ger synpunkter på. Och självklart komponerar han fortfarande själv då och då, nu senast med nya teman till Super Mario Maker 2 från 2019.

textured