Commodore 64 och SID-chippet
Om det är någon hemdator som har betytt mycket för retromusiken så är det 80-talsdatorn Commodore 64. Den hade inte lika bra grafik som konkurrerande 8-bitarskonsolen NES från Nintendo, men ljudchippet i C64:an var överlägset för sin tid. Ljudchippet kallas SID (Sound Interface Device) och har tre ljudkanaler. Det har även kuvertgenerator, ringmodulator och programmerbara filter (low-pass, high-pass och band-pass) som gjorde C64:ans ljud väldigt karaktäristiskt och lätt att skilja från till exempel NES-konsolens musik och ljudeffekter.
Tack vare den tidens tillverkningsteknik uppstod även en glitch i SID-chippet som möjliggjorde en fjärde virtuell ljudkanal. Genom att trixa lite kunde den utnyttjas av spelskaparna för att spela upp 4-bitars digitala ljudsamplingar. Tricket upptäcktes förhållandevis tidigt i C64:ans livscykel och kan höras i spel som Impossible Mission från 1983 och Ghostbusters från 1984, som båda använder sig av samplat tal.
Retrovågen
Många indieutvecklare har också hoppat på retrovågen och det har nästan gått lite inflation i att släppa moderna spel med pixlig grafik och blippande ljudeffekter som efterliknar de från 80-talets dator- och tv-spel. Att utveckla och sälja datorspel har dessutom aldrig varit enklare än idag, tack vare internet och gratis spelmotorer som Unity och Unreal Engine. Som nykläckt spelutvecklare kan det dock vara en utmaning att få in finansiering till sitt första projekt. Då kan ett alternativ vara att ta ett företagslån via Capcito för att få in lite mer kapital.
Datorspelsmusik i Sveriges Radio
Innan den stora retrovågen riktigt hade dragit igång sände Sveriges Radio P3 Syntax Error, som blev ett stående inslag i radioprogrammet Frank. Programmet spelade upp gammal spelmusik från bland annat Commodore 64, NES och Amiga och leddes av Thomas “Sol” Sunhede. Han hann producera hela 100 avsnitt mellan 2001 och 2003. Namnet Syntax error är hämtat från det klassiska felmeddelandet man fick upp på Commodore 64 när man skrev in något på startskärmen som inte var ett giltigt kommando.
Det var dock inte förrän i slutet av C64:ans livscykel som musikkompositörerna på allvar började utnyttja filtren i SID-chippet. Ett C64-spel vars musik flitigt utnyttjar SID-chippets filtereffekter är Last Ninja 3 från 1991. Musiken har komponerats av Reyn Ouwehand från Nederländerna som tack vare filtret kunde skapa ljud i sina låtar som efterliknar forsande vatten, vinande vind och andra effekter.
Låtar från gamla C64-spel har även plockats upp av mer etablerade artister. Ett exempel på detta är låten Kernkraft 400 från 1999 av tyska Zombie Nation som är en cover på en av låtarna i C64-spelet Lazy Jones från 1984. Retrovågen pågår än idag och kanske beror det på att de som var barn på 80-talet nu har växt upp och själva blivit producenter inom kultursfären. Att höra musiken från de gamla spelen man spelade i sin barndom väcker starka minnen och nostalgiska känslor.