De första dataspelen slår igenom
Under de senaste tio åren har dataspel gått om filmindustrin när det kommer till omsättning och det beräknas att hela 2.5 miljarder människor runt jordklotet spelar på ett eller annat vis. Den största marknaden ligger i Asien men även Europa har miljontals spelare; en siffra som ständigt ökar, inte minst på grund av mobilspelsteknologin. Genomsnittsspelaren är i trettioårsåldern men allt fler äldre människor spelar i dag olika spel.
Det finns en stor mängd olika spel som skapas av små och stora spelutvecklare och bland de största idag är Nintendo och Sony medan de första var Activision och Atari. Till en början var de flesta spelarna unga killar men idag spelar fler kvinnor än män. Det kan bero på att dataspelens ursprungliga karaktär mest handlade om att skjuta och slåss medan dagens största spel tillhör den så kallade Match 3 genren som går ut på att man ska få kristaller, blommor, djur, glassar osv, att radas upp i linjer om minst tre.
De tidigaste dataspelen var ganska enahanda och gick ut på att man skulle spela “tennis” med en prick som vandrade från sida till sida på TV skärmen. Det gick ofta långsamt och någon musik var det inte direkt att tala om utan istället hade man någon ljudeffekt här och där, till exempel om man vann eller förlorade.
Allt eftersom tekniken utvecklades på 1970-talet blev spelen lite mer komplicerade och innehållsrika och det innebar också att både bild och ljud förbättrades. Man introducerade små jinglar och temalåtar och även om det ännu inte var frågan om några större kompositioner så var det ändå flera trudelutter som blev relativt kända, och som folk än idag säkert skulle känna igen om de hörde dem.
Idag är dataspelen på en extremt hög nivå och detta inkluderar musiken. Kända kompositörer och artister anlitas för att skriva och framföra musiken och det hålls till och med konserter bara med dataspelsteman.