Skapa försjunkenhet i datorspel och poddar

Ett av de viktigaste målen med datorspel är att få spelaren att bli så uppslukad att tid och rum glöms bort. Denna upplevelse gör att det kan gå timmar innan spelaren inser att han eller hon inte ätit på hela dagen. Att skapa ett sådant datorspel kräver en uppslukande speldesign och att vissa principer följs, som till exempel:

  • Sammanhängande grafik i spelvärlden.
  • Konsekvent beteende från karaktärer och rörliga objekt.
  • Interaktivitet med objekt och karaktärer i spelvärlden.
  • Inga opassande saker som inte stämmer överens med spelvärlden.

Att skapa ett datorspel som följer ovanstående kriterier är inte helt lätt och kräver ansträngningar från spelutvecklarna. Dock är det värt det eftersom det är en mycket eftertraktad egenskap att bli uppslukad av datorspel. I själva verket har detta fenomen ett namn och brukar kallas för “försjunkenhet”, från det engelska ordet immersion som också brukar användas. Ett datorspel som skapar försjunkenhet motiverar spelare att återvända och tillbringa mycket tid på spelet.

Poddar skapar försjunkenhet

När datorspel blir allt mer avancerade har spelutvecklare lyckats skapa nya tekniker för att öka spelarnas försjunkenhet. Naturligtvis är det inte bara datorspel som kan skapa försjunkenhet, även filmer, musik och poddar kan åstadkomma detta.

Så länge mottagaren känner sig uppslukad av upplevelsen som de har framför sig uppstår samma effekt. Ta till exempel att lyssna musik och poddar. Mord Mot Mord är en spännande podd från Podplay som lyckats fängsla lyssnare med ett nytt avsnitt varje vecka. I denna podd gör Karin Londré och Anna Sandell ett försök i att prata om världens allvarligaste ämne, mord. Deras fascination för detta allvarliga ämne behandlas på ett lättsamt och öppet sätt. Föga förvånande har de med omkring 160 avsnitt lyckats skapa försjunkenhet hos sina hängivna lyssnare. Du kan själv börja lyssna på denna podd genom att lyssna på Podplay.se eller ladda ner appen.

Vad är det egentligen som skapar försjunkenhet? Det handlar om att skapa en trovärdig berättelse på alla tänkbara sätt. Kom ihåg att podden Mord Mot Mord handlar om verkliga fall, så det kan inte bli mycket mer försjunkenhet än så!

Läs vidare för att veta mer om vilka specifika faktorer som kan skapa försjunkenhet.

3 saker som skapar försjunkenhet

1. Ljudet – Musik, ljudeffekter och röster är utmärkta verktyg för att skapa en viss stämning att bli försjunken i. Dock bör det vara sådana ljud som förväntas, till exempel att en fönsterruta som krossas inte låter som rinnande vatten. Eller att en mystisk stämning inte använder komiska ljudeffekter. Rösten måste låta självsäker och trovärdig för att skapa engagemang hos lyssnaren.

2. Grafiken – Grafiken och den visuella stilen spelar en stor roll för att skapa en försjunkande design. Den goda nyheten är att det inte nödvändigtvis behöver vara fotorealistisk grafik, utan det viktigaste är att den har ett bestämt tema och är fri från märkbara problem.

3. Berättandet – En fantastisk berättelse kan fängsla och skapa försjunkenhet. Det kan till och med i likhet med podden Mord Mot Mord göra det svårt att sluta vilja veta vad som ska hända härnäst.

textured