Tips för prisvärd retromusikstudio
Tv-spelsmusik från 80-talet har en charm som är svår att efterlikna idag. Enkelheten i chip tunes och chipmusik kan ibland ge intrycket av att ljudet är lätt att emulera. Sanningen är dock den motsatta. Eller mer korrekt: beroende på hur nära originalljudet du vill komma, desto krångligare blir det och desto mer tid och pengar behöver du lägga. Huruvida det är värt det är så klart upp till dig som musikproducent. Här följer tips på hur du bäst kommer igång med både originalhårdvara och enklare appar och program.
Äkta hårdvara för oslagbart sound
Vill man gå riktigt old school och använda analoga syntar, originalhårdvara och mjukvara från 80-talet kräver det en rätt rejäl investering, för att inte tala om den dedikation som kommer att krävas för att lära sig (och krångla) med den något utdaterade tekniken.
Är du dock i ett läge där nästa steg är att maximera din musiks autenticitet, är det här det ultimata steget du kan ta. Ta din tid att leta fram din utrustning på exempelvis Ebay och Tradera, eller börja leta på loppisar. En kombination av båda ger dig störst chans att hitta en bra deal på det du är ute efter. Har du inte pengarna precis just nu så börja spara redan idag. Undersök också lån utan inkomst, lån för låg inkomst eller andra lån som specifikt inriktar sig på din ekonomiska situation. Valmöjligheterna är idag stora när det kommer till finansieringen av ens musikproduktion.
Appar och program som lyckas bra
Är du inte helt inne på att köpa in och trixa med gamla datorer (ännu) så finns det fortfarande bra alternativ där ute. Chip tune-purister kan säkert höra skillnad på musik som skapats genom appar, kontra musik som gjorts från grunden med äkta hårdvara. Men din kreativitet kan fortfarande testas med enklare appar och program, och samtidigt leda till riktigt bra musik.
Det som är viktigt att tänka på är hur begränsat ditt musikprogram ska vara. När det kommer till att skapa gammal tv-spelsmusik är begränsning inte nödvändigtvis något negativt. Commodore 64 hade endast tre ljudkanaler (fyra om man räknar buggen som inofficiellt kunde användas för att skapa trumljud). Lyssnar man på bra chipmusik idag tänker man inte på att de endast är tre ljudkanaler, men har man aldrig arbetat med det tidigare, märker man hur svårt det kan vara. Vissa appar tillåter fler, vilket ger fler valmöjligheter men tar samtidigt bort en del av äktheten som begränsningen skapar. Vad som är bäst är upp till dig att utforska.